Din nattesøvn er afgørende for din sundhed, mentale overskud og vægt. Det er ikke sådan, at hvis du sover dårligt en enkel nat, at det har betydning for din sundhed og hvordan du performer den efterfølgende dag, men hvis du over en længere periode sover dårligt, vil det påvirke din indlæring, din performance og der vil være risiko for overvægt og udvikling af livsstilssygdomme som diabetes 2.

Din søvn regulerer kroppen

Nå du sover deaktiveres de hjernesystemer, der er med til at holde os aktive om dagen. Det betyder at de stresshormoner vi opbygger i løbet af dagen reduceres, samtidig med at de hormoner, der er med til at til at opbygge og restituere kroppen stiger.

Det er altså en god ide at få din søvn og det betyder ikke for meget eller for lidt. Begge dele har en negativ betydning for dit helbred. Typisk skal der en 7-8 timer til. Det vigtige er at du kommer ned i den dybe søvn, som er den der er vigtig for at restituere. Det er muligt at sove en 8-9 timer og stadig ikke være udhvilet, fordi du har sovet uroligt og ikke fået den nødvendige form for søvn.

Det anbefales ikke at tage sovemedicin, da det er med til at nedregulerer hjernens aktiveringssystem også i vågen tilstand, så kroppen ikke udsender de korrekte signaler. 

En kugledyne kan hjælpe på dine søvnproblemer

En kugledyne er kendt for at kunne hjælpe mennesker med søvnproblemer, da den specielle dyne er designet så den er tungere end en normal dyne. Der er små kugler inde i dynen, frem for de traditionelle fjer eller fiber.

Den tungere dyne lægger sig om kroppen og er med til at tilpasse den sansestimulering den enkelte person har brug for, for at kunne få en god nat søvn.

Kugledynen bruges primært af mennesker der har en diagnose som autisme eller ADHD, da den hjælper dem, men at få en god nats søvn og derved være mere udhvilet den næste dag.

Det er den samme virkning som en person, der ønsker at få en god nats søvn og derved vil kunne øge sin egen performance og sundhed.

7 gode råd til en god nattesøvn

Udover at investere i en kugledyne er der mange andre ting du selv kan gøre for at forbedre din nattesøvn.

  • Gå i seng og stå op på faste tidspunkter. Faste tider vil hjælpe din krop med at falde i søvn og vågne.
  • Sikre dig at du sover i rare omgivelser. Sørg for at have en god seng, en ordentlig dyne, gerne en kugledyne. At der er luftet ud og der ikke er for varmt eller for koldt og at du samtidig sover i mørke.
  • Undlad at have tv og telefoner i soveværelset.
  • Drik ikke te, kaffe eller Cola før sengetid.
  • Gear ned inden sengetid. Tag evt. et bad eller lyt til stille musik
  • Kan du ikke falde i søvn, så stå op og lav noget andet og forsøg igen en times tid senere.
  • Brug kun sengen til sex og søvn.